,,De Spaanse kredietverlaging, de stijgende rentes en de waarschuwing van Nokia vormen een cocktail van slecht nieuws. De noodzaak voor een masterplan is huizenhoog. Ze moeten de markten kalmeren. De situatie dreigt onhoudbaar te worden. Alle conjunctuurgevoelige aandelen worden afgestraft en beleggers houden de hand op de knip tot de Griekse verkiezingen op zondag”, aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van HofHoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 290,85 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 478,39 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,6 procent.
Spanje
De beurs in Madrid steeg 0,6 procent ondanks een kredietverlaging van Spanje. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde kredietstatus van Spanje met drie stappen en waarschuwde voor mogelijke verdereafwaarderingen. De kredietwaardigheid van Spanje is nog maar een stap verwijderd van de zogenoemde rommelstatus.
De zorgen over Spanje kwamen echter vooral tot uiting op de obligatiemarkt, waar de rente op de 10-jarige Spaanse staatsobligaties voor het eerst sinds de invoering van de euro opliep tot 7 procent. Griekenland, Ierland en Portugal moesten bij een rentepercentage van meer dan 7 procent aankloppen bij het Europees noodfonds.
Nokia
Ook de 10-jarige Italiaanse rente bleef ruim boven de 6 procent. De Italiaanse overheid haalde donderdagochtend 4,5 miljard euro op met de veiling van staatsobligaties. De rente die het land moest bieden om de leningen te slijten nam opnieuw fors toe.
In Helsinki dook Nokia 9 procent tot 2,02 euro. Eerder op de dag zakte het aandeel voor het eerst in 17 jaar onder de prijs van 2 euro. De Finse mobieltjesmaker kondigde aan 10.000 extra banen te schrappen. Ook waarschuwde Nokia dat het verlies in het tweede kwartaal hoger zal uitvallen dan verwacht.
Beurzen
ING verloor in Amsterdam 0,2 procent. De bank en verzekeraar wil dit jaar nog een deel van de ontvangen staatssteun terugbetalen. ING wil onder meer de opbrengsten van de verkoop van ING Direct in de Verenigde Staten gebruiken voor het aflossen van de steun.
De euro was 1,2575 dollar waard, tegen 1,2594 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 82,75 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 96,86 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl